Monday, 17 September 2012

Apa Sebenarnya Serbuk Kari?Sekadar fakta ringkas apa yang terkandung dalam serbuk kari yang selalu kita guna ketika memasak atau ketika  seronok memasak megi kari ketika lapar.


Serbuk kari ini juga dikenali sebagai Garam Masala yang menggabungkan pelbagai rempah ratus sebagai bahan tambahan ketika memasak. Bagi pengguna luar dari negara India, serbuk kari kebanyakkannya adalah sama tetapi bagi penduduk India, serbuk kari boleh di campur dengan pelbagai jenis rempah.


Bahan asas serbuk kari semestinya kunyit dan cili yang memberi warna kari serta ketumbar, jintan putih dan halba.  Ia boleh ditambah dengan pelbagai lagi rempah ratus mengikut jenis masakan seperti halia, bawang putih, jintan, kayu manis dan lain-lain.


Bagi penggemar kari boleh mencuba kari terpedas di dunia iaitu Kari Phaal yang dibuat di restoren di New York menggunakan cili terpedas di dunia iaitu Cili Bhut Jolokia sehingga tukang masaknya perlu memakai topeng gas kerana aromanya yang terlalu pedas. Korang boleh lihat sendiri melalui video di bawah:

1 comments:

This comment has been removed by a blog administrator.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...