Friday 5 August 2011

Why Tomato Sauce called Ketchup?



Kenape tak panggil tomato sauce je kan?Mengikut sejarah, sos tomato ni berasal dari Tanah Melayu pada mase dulu yang kita panggil kechap,tapi kicap ni kicap dari ikan yang berwarna hitam. Orang kite pula ambil produk ni dari China yang dipanggil koe-chiap atau ke-chiap.






Lepas pihak british tahu pasal kicap ni iaitu dalam kurun ke-18, mereke ambil idea buat tomato sos (ketchup). Sos tomato tak pernah lagi orang barat makan sebab mereke percaye yang buah tomato tu beracun. Jadi mereke tak berani makan tomato segar kecuali dah jadi sos.  Lepas berape kali tukar resepi baru la dapat rase macam sos yang kite makan sekarang ni yang banyak disumbangkan oleh Heinz.





Walaupun name je sos tomato tapi bahan die diperbuat dari macam-macam antarenye tomato tu sendiri, cuka, gula, sirap jagung, bawang putih, bawang,lada hitam, & kayu manis




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...