Fakta Ringkas KauTahuTak: Edisi 6

Kembali di laman sesawang Kau Tahu Tak setelah cuti...berapa banyak kali cuti da......

Apa Beza Garam Laut dan Garam Bukit?

Perbezaan garam ini adalah dari segi rasa, tekstur dan proses menghasilkannya.

Bunga Raya-Mengapa ia Dipilih Sebagai Bunga Kebangsaan

Kementerian Pertanian telah memberikan 7 jenis bunga untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan

Buat Kanak-kanak Malaysia yang lahir pada 1980an: TV time!!! BaNaNaNa

Post kali ni, kami di Kau Tahu Tak ingin dedikasikan kepada kanak-kanak yang lahir pada tahun 1980an

Bagaimana Cincau Dibuat??

korang terfikir tak macam mana rupa cincau atau bagaimana la cincau ini dibuat dan diperolehi??

Wednesday, 28 September 2011

Siape Pencipta Belon?




 Okeh, sume gambar di atas dari perarakan Macy's Day Parade yang diadakan sempena hari Thanksgiving. Tapi tahu tak sape yang cipte belon ni?? Hint = die dikaitkan dengan elektrolisis atau lebih popular dengan Hukum Faraday.


Michael Faraday

Michael Faraday ni cipte belon pada 1824 untuk ujikaji gas-gas yang die temui, mungkin dari situ orang lain mula gune belon die untuk kaji cuace sampai la kepada untuk birthday party.

Zaman dulu belon dibuat guna pundi kencing haiwan, skarang ni kebanyakkan gune getah, lateks dan kain nylon. Kalau yang tahan lame sikit getah belon tu disalut dengan unsur besi, jadi udara payah sikit nak keluar dan boleh di cetak dengan pelbagai imej.

Belon yg disalut lapisan logam


Lepas ni klau belajar sains boleh cakap kt cikgu si Faraday ni yang cipte belon!



Monday, 19 September 2011

Masalah Math

Cuba selesaikan

Skulptur dari Pasir

I'm amazed!!

Sunday, 18 September 2011

Emas Bernilai $137 Billion Ade Di Fort Knox??



Korang tahu Fort Knox ni kat mane? Tempat ni terletak di wilayah Kentucky,US. Dikatekan bangunan ni dibine dengan batu granite, ditutup dengan pintu besi seberat 22 tan, dan terletak di dalam pangkalan tentera US yang dikawal 24 jam menggunakan senjata artileri berat, kereta kebal dan helikopter apache.



Sejak dibine pada 1937, tempat ni menyimpan bende-bende berharge seperti surat pembentukkan negare US (Declaration of Independece), Magna Carta, dan Gutenberg Bible.

Motif US simpan emas banyak-banyak ni tak siape yang tahu. Bank-bank besar kate US gune emas ni untuk turunkan harge emas dan naikkan mate wang dollar. Ade yang kate US gune duit ni untuk pertukaran perdagangan antare negare lain

Paul Ron


Baru-baru ni Kongress US, Ron Paul, nak kerajaan US nyatakan berape jumlah emas dalam simpanan, betul ke ade emas dalam tu. Tapi kerajaan US tak mahu nyatakan dengan alasan emas dalam tu banyak sangat berjumlah 700,000 jongkong. Jadi nak kos nak kira nilai emas tu pun akan telan $15 Juta, yang memerlukan 400 orang pekerja bekerje selame 6 bulan untuk kire sumue emas tuh!

Markas Tentera


So sekarang ni, tempat tu tak ade orang boleh lawat, cume muzium tentera je korang boleh pergi.Sebab yang lain-lain jadi tempat kem tentera, mane boleh masuk maa...

 Kalau la dapat seketul emas tuh!


Tahu Tak - Arnold Governator di dalam iklan Jepun



Arnold dalam ilan ni memang nampak aneh. Sebenarnye banyak lagi iklan tapi aku malas nak post. Cari sendiri kat youtube  kalau nak tengok yang lain.




Tahu Tak - Power Rangers Dulu Dan Sekarang

Masa kecik dulu siapa yang tak tengok Power Rangers memang sadis. Ini gambar diorang yang terbaru. Tapi Power Rangers Pink still lagi Hot hahaha.

Saturday, 17 September 2011

Kalendar Yang Sungguh COOL!


Yang ni paling smart, kalendar gune dakwat. Bile masuk hari baru no itu akan menyerap dakwat, sampai la 31 hari bulan, I want this!




Yang ni pun aku suke, abes je hari ni die ptong kertas tu kecik-kecik, tapi kalau tak buang,lame-lame penuh satu rumah




Rumah korang tak kan kehabisan mancis pasni, seswai untuk kaki rokok dengan pasang ubat nyamuk




Sesuai bagi sesape yang sentiase lupe tarikh dengan apointment, tampal je kat meje,sure ingat lah





Sesuai bagi mereka yang nak kalendar yang simple tak pun ruang dinding penuh sangat dah dengan bende laen.





Kalau yang ini bile korang bosan-bosan boleh baling dart

Friday, 16 September 2011

Iklan Trojan Zaman Dulu yg Paling Aku Suke




Kreatif dan unik iklan zaman dulu, haha


video


Dulu ramai je orang gune trojan, sekarang ni takde dah orang pakai trojan,sume gune breeze, dynamo, fab




Thursday, 15 September 2011

Bile Superhero Guna Internet

Sunday, 11 September 2011

Pokemon Parody



Ini untuk semua yang pernah main game Pokemon.Hahaha


Lagi

Monday, 5 September 2011

Tisu = Origami?



Kali ini bukan nak tunjuk origami dari tisu, tapi sejarah tisu yang datang dari negara Jepun yang guna tisu dari kertas yang same dorang gune buat origami iaitu Washi ketika orang Eropah datang berdagang


Itu yang berlaku pade kurun 17 yang kertasnye kasar dan keras. Tisu moden dicipte oleh syarikat Kleenex pada 1924 untuk menanggalkan krim sejuk yang dipakai pelakon Hollywood. Tapi pelanggan yang pikir sendiri gune tisu untuk gantikan sapu tangan. Ketika era 1930 mule mengiklankan tisu sebagai penganti sapu tangan dengan slogan "Don't Carry a Cold in Your Pocket"

       



Kleenex



Bahan yang digunakan oleh syarikat Kleenex untuk buat tisu pulak sebenarnye dari Cheesecloth UGG yang direka oleh Lynsey Coyne ketike Perang Dunia Pertame sebagai penapis topeng gas sebab kapas banyak sangat digunakan di bilik bedah!


Banyak betul kegunaan tisu sebelum tisu ni jadi produk komersial ni kan?:)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...